Pengenalan Mata Wang Digital

INTRODUCTION saya ingin mengajar tuan-tuan cara membuat side income di internet .Sebelum itu, saya ingin terangkan sedikit instrument yang akan menjana side income untuk tuan-tuan. Apa itu Bitcoin ? -Bitcoin adalah sejenis mata wang digital yang berkonsepkan peer-to-peer dimana wang boleh hantar ke orang lain tanpa memerlukan 3rd party seperti bank. Bagaimana Bitcoin befungsi? -Setiap transaksi dilakukan akan dipaparkan di blockchain (sejenis lejar) secara publik dan tuan2 boleh tengok pergerakan keluar masuk wang itu. Kenapa pilih Bitcoin?
 1. Bitcoin mempunyai demand yang tinggi di serata dunia
 2. Negara2 maju seperti U.S.A , Europe , China , Jepun dan Korea menggunakan wang digital ini (info coindesk.com)
 3. Harga menaik setiap bulan (boleh tgk graph semasa)
 4. Terhad hanya terdapat 21 million BTC di dunia
 5. Teknologi baru dan masih awal untuk diceburi
INTRODUCTION Wallet adalah sejenis account dimana wang digital kita iaitu bitcoin disimpan. Kemudian, wang yang disimpan didalam wallet ini dapat menyimpan dua jenis currency iaitu BTC dan juga MYR. Cara wallet berfungsi ? wallet mepunyai address dimana  kegunaan adress sama seperti no. bank account dan kita boleh menerima wang digital dengan dengan adress ini. contoh address: 15e5iKjt79674GeXhX4t3V67RfYbocZXGG Selain itu, kita boleh juga menghantar wang digital ke address orang lain. Dan orang itu juga harus mempunyai address nya tersendiri. Cara mendaftar wallet ?
 1. layari luno.com (company yang menyediakan wallet bitcoin percuma)
 2. tekan sign up
 3. letak detail anda dan membuat pengesahan melalui email
 4. jika hendak mengeluarkan MYR kedalam bank account tempatan. Tuan2 perlu membuat pengsahan KYC dengan company luno.
Cara withdraw MYR dari luno ?
 1. tuan2 perlu menjual bitcoin di market yang terdapat di dalam luno
 2. apabila tuan menjual bitcoin tuan akan dapat balance MYR
 3. balance MYR itu boleh dikeluarkan didalam wallet hanya dengan charge rm 0.11 sen terus kedalam account bank tuan
 4. tempoh prosess selam 24-48 jam atau kurang.
INTRODUCTION Bitcoin adalah matematik equation yang tercipta dengan menyelesaikan permasalahan matematik di mana seorang miner menggunakan hardware utk menyelesaikan equation tersebut bagi mendapatkan reward yang diberi di dalam bentuk bitcoin. Oleh itu, kita juga boleh menjadi seorang miner dengan menyewa hardware mereka untuk mendapatkan bitcoin. Walaubagaimanapun, kita harus tahu adakah mereka betul2 mining atau menipu. Saya sudah satu tahun menyewa hardware dengan mereka yang dapat menghasilkan bitcoin. Seterusnya, cloud mining adalah tempat dimana kita menyewa hardware mereka utk berkongsi pendapatan bitcoin bersama mereka dan agihan keuntungan berdasarkan modal yang kita keluar kan. Apakah syarikat cloud mining tersebut ?
 1. hashflare dan genesis-mining
 2. dua company ini adalah yang terbesar di dunia yang menyediakan perkhidmatan cloud mining (mempunyai komuniti yang besar)
 3. pulangan yang banyak 166%-244% setahun ( ROI dalam quantiti belum kira value in future)
 4. modal minima 1.20 usd = rm5.15
Bagaimana ingin membeli cloud mining servis ?
 1. tuan perlu mepunyai bitcoin untuk membeli servis mereka
 2. tuan boleh membeli bitcoin di:
  • https://localbitcoins.com/
  • https://www.luno.com/
  • ataupun dengan saya
 3. selepas itu tuan2 boleh membuat pembayaran dengan company cloud mining tersebut menggunakan bitcoin
INTRODUCTION Saya mula dengan puluh2 ringgit sahaja pada mulanya dan hasilnya sekarang sudah jadi ratus sebab currency bitcoin itu juga makin lama makin mahal sebab itu kita harus menyimpan bitcoin untuk masa hadapan. Ini bukan pelaburan cepat kaya atau menjadi jutawan tapi hanya simpanan asset yang mempunyai nilai di mata dunia seperti emas sebab itu bitcoin market mempunyai nilai berbillion USD. Ini contoh hasil nya di hashflare dan genesis mining. CONTOH HASHFLARE CONTOH GENESIS-MINING
 • Tony fernades CEO Air Asia menggunakan bitcoin
 • Mesin ATM bitcoin di Malaysia
link: https://www.pinkexc.com/
INTRODUCTION Setelah lebih setahun saya ceburi bitcoin ini terdapat pelbagai jenis penipuan dengan bitcoin seperti pelaburan pulangan yang terlampau banyak. Selain itu ada juga seperti MLM dan MMM menggunakan orang bawah untuk membayar orang atas. Oleh itu, saya ingin menjelaskan jenis2 penipuan dengan bitcoin ini. Apakah jenis2 penipuan Bitcoin ?
 • PONZI SCHEME
ponzi scheme adalah penipuan mengambil wang orang bawah untuk membayar orang atasan. Taktik ini sudah lama digunakan terhadap bisnes2 lain sebelum bitcoin dan kebiasanya ponzi scheme menawarkan pulang yang tidak masuk akal.
 • FAKE CLOUD MINING
fake cloud mining sudah banyak berada ditalian sebab itu saya perlu menjelaskan kenapa jangan terjebak dengan fake cloud mining kerana mereka kononya mempunyai hardware untuk menghasilkan bitcoin tetapi realitinya mereka tidak pun mining. Oleh itu, kita harus tau bahawa cloud mining yang betul mempunyai security,policy dan terms and conditions yang baik. Tambahan lagi mereka mempunyai background details,kerap mengadakan press conference, mining factory sendiri yang wujud dan mempunyai objektif yang jelas.
INTRODUCTION Saya seorang yang gemar menambah pendapatan saya dengan menggunakan internet. Banyak peluang membuat duit didalam internet yang ramai orang tidak tahu. Kebanyakan orang takut ditipu kerana banyak kes penipuan. Tetapi, itu tidak bermakna semua yang ada di internet menipu dan kita harus bijak membuat kajian sebelum menceburi apa2 bisnes di talian. walaubagaimanpun, saya sudah 1 tahun membuat pendapatan tambahan ini dengan menggunakan bitcoin dan hasilnya memberangsangkan. Jikalau tuan2 ragu atau tidak faham boleh contact saya. Bagaimana hendak menghubungi saya ?